mandag 29. november 2010

Nu var det mycket

Mycket snö alltså...helt otroligt vad det snöade i går. Jag var på resande fot, så det var min man som fick vara ute och skotta - 4 gånger i går. Själv var jag lite skeptisk till min tågresa hem, snö och tåg har ju inte alltid varit en helt lyckad kombination - men men, glatt överraskad så gick allt fint fint och tåget var precis i tid. Själv har jag nu valt att ha en förlängd helg, en ledig måndag. En måndag som ska innehålla sköna ting, och inte direkt några krav. Kanske lite julklappsinslagning, eventuelt lite städning, en gåtur och varför inte en skön stund i soffan med bok eller film. Nästa helg blir det pepparkaksbak, förjulssällskap hos goda vänner och julmarknad i Oslo.

En mycket snöfull ingång - men härligt lätt pudersnö. Och när jag ser ut genom mitt fönster så ser jag grannens fågelhus och taket där är täckt med nästan en halvmeter snö. Men idag ska det bli sol - och gnistrande kallt.

søndag 21. november 2010

Telefonsamtal

Man vill ju gärna att telefonsamtal ska vara trevliga, uppskattade och efterlängtade. Inte alla som är det tyvärr...I går kväll ringde det...ett helt okänt nummer för mig. Det var någon som ville att jag skulle ställa upp i en undersökning...massor av frågor om många olika saker. (har ju allt för svårt att säga nej, därför har jag reservert mig mot telefonsäljare....men det gäller tydligen inte utfrågare) Har fått en del sådana telefonsamtal...och undrade nu..."hur har du fått mitt telefonnummer?" Vet ni vad...Min telefonoperatör hade sålt mitt telefonnummer (kan de göra de??)...och tydligen kunde man inte reservera sig mot sådana typer av sällskap, som gjorde undersökningar av detta slaget...för det räknades som samhällsnyttiga...Så jag sa ja...Och frågorna som ställdes var...om bensinstationer, EU, om jag röstat och om min kunskap om olika universitet. Så då får jag hoppas jag har bidragit med någon samhällsnyttigt...men jag undrar jag.....Nästa gång säger jag nej...så kan någon annan bidra...så gör jag något annat samhällsnyttigt...:-)

lørdag 20. november 2010

Novemberlördag

Just nu inne i en tänkande stund...funderar lite på hur jag uppfattas och om jag ser och förstår hur andra upplever mig....och kanske ändå mer...vad förväntas. För att få reda på det, måste jag fråga. Lyssna....Samtidigt så måste jag själv veta vad jag står för och vilken väg jag önskar att gå och vad jag förväntar av mig själv...Skulle gärna ha ett klokt bollplank just nu....

Annars har jag denna lördagen gjort en del julklappsköp...mycket bra. En hel del goda idéer, så då hoppas jag på tindrande ögon på julafton.

mandag 15. november 2010

Släktforskning

Visst hade det varit kul...och så hade det med all säkerhet varit en tålamodsövning. Idag har jag tagit den enkla varianten...ringde farmor. Fick reda på vad farmors farmor hette, och att hennes pappa var sadelmakare. Syskonen till farmors farmor emigrerade till USA, men att de så omkom i den stora branden i Chicago 1871. Men hur ska jag nu gå vidare...Men visst är det kul, att veta något om de som var där innan. Vilka drömmar hade de? Var bodde de, vad gjorde de. Kanske en tur upp till Stockholm hade varit på sin plats, längre samtal med farmor och så skulle man kunna dyka ned i de gamla kyrkböckerna. Bilden är från min mors sida av släkten...men vem var det nu igen på bilden?? Min morfar som liten?

søndag 14. november 2010

Det gör ont att vara ledsen, men det är ännu värre att oroa sig.
Så om det kommer några tårar då och då,
så är det mycket bättre än en innestängd oroskänsla

lørdag 13. november 2010

Lite tidigt eller?

Enligt mig, så är detta tidigt....snön alltså. Ett tjockt vitt täcke har lagt sig över allt, och jag hade precis vant mig till att hösten hade kommit. Och om två veckor är det advent...förklara detta för mig, om någon kan? Det är som om tiden rusar där framför mig, och jag står kvar och undrar vad var det som sprang förbi mig. Det är en konst att leva i tiden, när nu tiden går så snabbt. Om jag andas långsammare, om jag stannar upp en stund....kan tiden vänta på mig en stund, så jag hinner med. Eller är det livets stressiga vardag, som gör att tiden går fort...att vi hela tiden är mitt upp i något, eller väntar på något annat eller tänker på något som varit - är det som gör att tiden går fort. Om jag istället stannar, så kanske också tiden lugnar ned sig och jag finner en rytm som passar mig, helt tidsriktig.

tirsdag 9. november 2010

Lugna stunder

Det är just blandningen som är tjusningen med livet. I den ena stunden så är det full aktivitet och den andra stunden rogivande stillhet. I går var det löptur och idag är det njutningskväll.

mandag 8. november 2010

Blåtimmen

Precis när dagen går mot sitt slut, och solen försvinner ned - då sprider sig detta fantastiska blåa ljus över himmelen. Så vackert, djupt blått och så stilla. Var ute på en löptur, men det går inte så väldigt fort, så jag har tid att se mig runtomkring och njuta av det stilla och vackra. (men så blev det plötsligt väldigt mörkt, och tur att jag känner stigen - annars hade det varit lätt att falla)

søndag 7. november 2010

Erfarenhet

Vad jag lärt mig och vad jag lär mig

Jag har i hela mitt yrkesliv (cirka 20 år) arbetat med människor. Innan jag var färdig med min utbildning så hade jag olika sommarjobb, och mina tankar går ofta tillbaka till mina två somrar, då jag jobbade på ett sjukhem. Vad den tiden lärde mig!...att möta människor, att se människor och att ta sig tid. Att redan som 20 åring få se och förstå hur viktigt mötet med människor är, och att vi aldrig glömmer individen bland alla andra. Att ta sig tid, ett leende och absolut inte prata över huvudet.....Jag är så glad och tacksam för den erfarenheten..

En annan sommar jobbade jag i ett gatukök, 3 månader och jag har nog aldrig varit så fysisk trött, som när jag sent sent på kvällen kom hem efter ett långt pass. Där satt jag vid köksbordet med ett glas mjölk, efter att i en lång dag ha stekt hamburgare, serverat glass och plockat undan från bord och diskat....naturligtvis alltid med ett serviceleende. Efter den sommaren, så bär jag alltid med mig brickan till brickstativet när ett sådant finns...och blir nog lite irriterad på de som inte gör det. Det lilla du gör betyder så mycket.

Så all erfarenhet och alla jobb vi någon gång har haft ger oss lärdom, som vi har användning för i livet och i kommande jobb. Något har jag lärt mig genom studier/skola, men det mesta har jag lärt mig i mötet med människor och att aldrig släppa nyfikenheten och glädjen.

Så här kommer en blomma till alla som lärt mig något genom livet. TACK!

lørdag 6. november 2010

En lördagsmorgon

Att vakna en lördagsmorgon och känna att dagen ligger framför mig som ett oskrivet blad... Några små minusgrader och lite rimfrost på taket. Nymalet kaffe som förgyller morgonstunden. Att samla ihop sig lite efter veckan....att njuta av ingenting och allt.

onsdag 3. november 2010

Att unna sig

...det är något bra det. Att unna sig tid, uppmärksamhet, ensamhet, stillhet, sällskap...att unna sig - handlar om att ta vara på sig själv. Idag har jag unnat mig något....ansiktsbehandling. En timma för mig själv....och vilken underbar känsla efteråt.

mandag 1. november 2010

Dagens tanke

Att leva här och nu.
För mig handlar det om att våga, våga vara annorlunda.....eller kanske helt enkelt våga vara mig själv, även när det kostar och jag känner att jag möts av motstånd. Att stå rak, tro på det jag gör och på den jag är. Men samtidig lyssna och se de som är runt mig, att inte köra över eller köra förbi. Det är en balansgång, men jag tror att om jag är sann mot mig själv, så kan jag också vara sann på andra. För vem är jag om jag inte har dig?