onsdag 30. april 2008

Vilken blev det?

Det blev Blood Diamond, definitivt en film värd att se.

Nya fjällskor


Ibland gör man ett fynd (eller kanske lite för ofta) Har fått köpt mig ett par nya fjällskor. Så nu är jag klar för en tur i fjället. Kanske med tält, och så koka kaffe över öppen eld.

Valborgsmässoafton

Hade helt glömt bort det, så är det när man bor i "utlandet". Idag är det valborgsmässoafton, ska firas med stor majbrasa, sång av kör, fyrverkeri och så kanske en kokt korv i bröd.

Så där mitt i veckan

Fredag, nej bara onsdag, men med en fredagskänsla. Först en stor SUCK, puh, arbetsdagen är slut och jag med..dagens utblåsning, får bara lägga det till sidan en stund.

Fick med posten idag 5 filmer jag beställt härifrån, så jag tror att en filmkväll hade varit på sin plats. Fick också handlat på vägen hem, så nu är kylskåpet fullt. Betyder att det bara handlar om att sätta sig gott till rätta, kanske med lite fruktsallad, och njuta av en sådan där extra fredag.
Vet inte riktigt vad som lockar, ska det vara "Kapten Corellis Mandolin"



Eller ska det vara "Blood Diamond"

tirsdag 29. april 2008

Nöjd

Jag tänker ofta att det är lov att vara sorgsen mitt i glädjen och att vara glad mitt i sorgen. Livet är sådant. Så det är dags att sluta tänka på den jag kunde ha varit eller det jag kunde ha haft, men vara glad för den jag är och för det jag har.

Før du har sluttet fred med den du er, vil du aldri bli fornøyd med det du har.
av Nils Bredesen

Vennene mine har formet mitt livs historie. På tusen måter har de snudd mine begrensninger til vakre privilegier og gjort meg i stand til å vandre glad og fornøyd i skyggen av mitt savn.
av Helen Keller

Så dagens vackra melodi

Konstigt

När jag simmar, och det är flera människor i bassängen, så är det alltid jag som viker undan vid möte. Vad beror det på? Om jag inte gjorde det, skulle vi krocka då måntro? Likadant är det vid möte på en trottoar, jag viker undan, måste till och med gå ut på vägen ibland, konstigt. Är det kanske så att jag är en undvikande person eller en person som tar på sig ansvar, eller en person som önskar att undvika konflikter? Nej, detta var kanske att dra liknelsen lite för långt. Men hur som helst, det är jag som viker undan i bassängen vid möte. Men här kan man vända det hela till något positivt, jag simmar längre än jag tror, eftersom en bassänglängd blir längre på grund av den lilla omvägen, smart. Simma lugnt (sitat från gammalt svenskt barnprogram)

mandag 28. april 2008

God natt

Kvällstanke

Av ständig oro. av Nils Ferlin

Av ständig oro för stort och smått
jag blev alltmera en igelkott.

Gott folk som klampar min väg förbi
de viskar ofta om hysteri.

Och några talar om stämning
och de moderna om hämning.

Gott folk må prata om vad helst dom vill:
meg kryper ingen för nära till.

Jag har en fullgod repertoar
av tricks och konster till självförsvar.

Jag önskar inte bli biten
fast jag är konstig och liten.

Ja, konstig är jag till övermått
och en besynnerlig igelkott.

Ty dessa spjut som jag sträcker ut
har genomborrat meg själv förut.

- Så ber jag, vänligen, bara
gott folk att låta mig vara.


Dagarna är fyllda av samtaler som ska föras, beslut som ska tas och frågor som ska besvaras, så när kvällen kommer så vill jag bara vara, så här är jag.

Måndag

När jag gick ut från kontoret möttes jag av riktigt varm luft, skönt, även om inte solen sken. Ska nu snart ut på en liten tur, frisk luft är nyttigt eller hur? Men jag kommer inte vara lika duktig som mina föräldrar, de har idag gått cirka 25000 steg, över 2 mil. Måste ju bara beundra dem. De tog båten över till Danmark, gick lång tur i närheten av Helsingör. Bra initiativ!

Något annat som jag tänkt på är, vilken bild får man av mig genom att läsa den här bloggen. Kanske det kan sammanfattas så här: Nostalgisk, både och/upp och ned/glad och sorgsen, inte fin-kulturell (vad det nu är) och ganska jordnära. Tror att det jag skriver faktiskt säger en del om mig och kanske om mitt behov av att ta en paus från jobbet, tänka på något annat.Leta efter enkelheten, när jag till tider krånglar till det så mycket.

søndag 27. april 2008

Söndagskväll

"På stigar går man aldrig riktig ensam. Fötterna har sällskap med alle steg som stigit stigen fram" av Ingrid Sjöstrand

"Var inte rädd för mörkret ty ljuset vilar där. Vi se ju inga stjärnor, där intet mörker är" av Erik Blomberg


Då och nu

Här kan du se var jag bodde mina första år i Laxå

Och när jag ser alla hus som rivs ned, är det extra märkligt, eftersom jag idag hela tiden i mitt arbete möter människor som inte har något hem. Det er något som inte stämmer i tid och rum.

Och här är Laxå idag.

Är det så att framsteg, kräver ändring. Jag måste ju säga att det kändes lite sorgligt när jag för något år sedan var på besök i Laxå och såg platsen där jag bodde mellan 1971 och 1975, allt var nästan borta. Fick denna sången i huvudet, "lyckliga gatan du finns inte mer, du har har försvunnit med hela kvarter" Men då är det så extra kul att höra om allt det positiva som sker. Så jag tror att jag tar mig en tur till Laxå på nytt i sommar.

Perspektiv på livet

Så viktigt att tänka på det som betyder något här i livet. Ibland hakar man upp sig på små detaljer, och blir fast där. Under min vanliga tur går jag förbi en bäck, som kommer porlande med massor av friskt, kallt och drickfärdigt vatten. Tänk vilken tur vi har, färskt vatten som bara är där, kräver ingenting av mig, jag kan bara böja mig ned och dricka.

Snäckan

Jag vet inte vem som skrivit eller sagt detta, men har hört den många gånger, och tycker att den är så bra. Det spelar faktiskt någon roll det du gör.


Snäckan

"När min pojke var 5 år var vi på Mallorca. En morgon skulle jag springa utefter havsstranden och min son ville följa med men efter 25 meter blev han trött. Han stannde men jag sprang vidare. När jag vände, såg jag honom som en liten prick som satt och väntade på mig. När jag kom närmare såg jag att han gjorde någonting. När jag kom helt nära, så jag vad. Han satt nere vid strandkanten och kastade snäckor i havet. Under natten hade havet spolat upp mängder av snäckor. Han rädde dem tillbaka till livet. Jag tyckte det var fint gjort och sa det också. Men ...det var hundra snäckor på en meter och stranden var en mil. Jag ville får honom att förstå det meningslösa:
- Det är fint, men vad tror du det spelar för roll om du kastar tillbaka en snäcka eller två?
Först tittade han bara på mig. Han hade en snäcka i handen. Sakta sträckte han upp den mot mig och sa:
-För den här, för den här spelar det roll!"


Ge mig en kopp kaffe.


Har undrat så varför min lilla visp, har vispat så dåligt. Upptäckte idag varför - så nu har jag nytt batteri i vispen, och se så flott skum jag fick till. Jag drack aldrig kaffe före jag var 20 år och vad var det som fick mig att börja...?... sommarjobb på sjukhemmet i Laxå.

Och Laxå kören är fortfarande med i körtävlingen.

lørdag 26. april 2008

En fråga?

Vet du vilken film? En av mina favoriter, och den här låten gör det hela ännu bättre. Filmen har jag sett........säkert 15 gånger (oj,oj)

Vi tycker likadant

Marie 40 år och Christina 6 år tycker om samma låt. Så musik är gränslös och ålder betyder ingenting.



Här kommer en annan version av samma låt, något lite lugnare.

Tur till Ikea

Det blev inte någon bil såld idag, så vi körde en tur till Ikea istället. Här blev det mat, och lite shopping. Vi hittade bland annat en skinnstol i "billigkroken". Den är nu inplacerade på övervåningen. Fick också köpt lite svenskt kaffe ("Har dom svenskt kaffe på hotellet") och så prövade vi mjukglassmaskinen.

Liseberg - sommaräventyr

Till Lisberg

I sommar hoppas jag verkligen att det blir en tur till Liseberg. När jag var liten var det under några sommar en fast tradition. Först middag hos fastrarna, och så Liseberg hela eftermiddagen/kvällen, med köer, mjukglass och en mamma som skrek i berg och dalbanan. När man var liten skulle föräldrar inte utmärka sig, men så blir man äldre och upptäcker att man är precis likadan, så nu skriker jag med, helt klart en del av charmen.

God morgon!

Idag ska det komma någon för att se på bilen vi har tänkt att sälja. Får se om vi får något bud, som vi kan acceptera. Jag är inte någon bra säljare, så jag överlåter detta till min man. Tror vi får ett bättre pris då. Eventuelt hade vi tänkt oss en tur till byn, men som det känns just nu så lockar det mest med en dag hemma. Solen skiner och kaffet är snart färdigt.

"God morgen, du varme kaffe! Det dufter av deg til mine sanser." av Bjørnstjerne Bjørnson


Här kan du höra på svensk radio



I går


Fredagen avslutades efter en intensiv arbetsdag med familjesällskap. Sedan var det otroligt skönt att komma hem och veta att man har två fridagar framför sig.

torsdag 24. april 2008

Gamla vanor

Tänk så lätt det är att göra samma sak. Har ikväll gått samma tur som de tre andra kvällarna den här veckan, kanske dags att tänka lite nytt eller i alla fall gå åt motsatt håll. Likadant på bussen, tycker att det är lite pinsamt att jag nästan alltid sätter mig på samma plats. Också på jobbet, ofta på samma plats i vårt möterum, men det är jag väl inte ensam om. Jag menar då naturligtvis att inte alla sitter på samma plats, hade sett konstigt ut, men att alla har sina mer eller mindre bestämda platser. Man önskar ju tro att man är flexibel och nytänkande, men kanske jag inte är det. Tänker förstås inte här bara på platser i bussen eller val av kvällspromenad. Men också på många andra områden - jag har alltid gjort så här/tyckt så här etc etc. Ska bli bättre på att våga något nytt, släppa på kontrollen lite grann. Har tider ett allt för stort kontrollbehov, och det kan ju också göra mig lite stressad. Så lite mindre kontroll, lite mer avslappnad..........Det betyder att jag behöver inte vara med överallt, mycket går helt fint utan mig. (tänka sig)

"Man er ung så lenge man fortsatt kan lære nye vaner og tåle motgang."
av Marie von Ebner-Eschenbach


Musiken på turen i kväll, var i alla fall inte den samma som de andra dagarna.Här kan ni höra en av de äldre ABBA låtarna (musik som jag tyckt om sen jag var 7 år, så nytänkade var det)

onsdag 23. april 2008

Min kusin och Nya Zeeland

Här befinner sig min kusin.

Jag har en kusin hemma i Sverige, som just nu befinner sig på en lång resa. Han skriver då också dagbok under resan, och det är ett spännande sätt att följa med på vad som sker. Nu är han ombord på ett segelfartyg som ska segla till Fiji-öarna. Han hade innan ombordstigningen varit några veckor på Nya Zeeland. Han är, efter vad jag kan förstå och precis som många av oss andra i vår familj/släkt, interesserad av "Sagan om ringen". Så jag kan tänka mig att Nya Zeeland har varit en upplevelse och en möjlighet att se många av de platserna som filmen spelades inn på. Har du inte sett filmerna eller läst böckerna, så har du mycket spännande framför dig.

Hipp hipp hurra!

Måste också passa på att gratulera min svärfar på hans födelsedag idag. Hurra! Och så naturligtvis Herman som fyllde år igår.

Onsdag

Onsdagarna går otroligt fort, dagen är fylld med möten och samtaler. Inte mycket tid till en paus, måste nog lära mig (jag menar att det inte kan vara försent) att ta små andningshål under dagen, annars tror jag inte detta går helt bra. Det känns som att hjulet rullar så fort, och som om jag inte riktigt vet var bromsen sitter. Men jag tror att jag måste hitta den och så använda den. Som det är nu så har jag ett desperat behov av egentid när jag kommer hem. Bästa sättet är att komma sig ut i skogen, och specielt nu när vi har en sådan tur med vädret.

tirsdag 22. april 2008

Kvällsmusik

Dagens tur i bilder


Här kommer ögonblick från min tur idag. Strålande väder och så ser man så mycket. Känner mig nästan som Pippi Långstrump, fast hon letade saker, och jag letar bilder.




Skillnader och traditioner

Bilden här hämtad från http://www.nykvarn.com/galleri
Hur skär man upp en tårta, det är väl enkelt. Jag vet i alla fall att det finns ett svenskt sätt och ett norskt sätt. I Sverige skär vi till mitten av tårtan, och får en perfekt trekantig tårtbit, men i Norge ska tårtan skäras så att det blir en "runding" i mitten. Helt fram till idag har jag inte förstått varför, och har fortsatt med att skära upp tårtan på mitt svenska sätt. Men nu har jag fått förklart det hela för mig, "rundingen" i mitten ska födelsedagsbarnet ha. Det kan vara svårt att lära sig allt när man är ny i ett land. Finns det kurs för en svensk innvandrare?

Nästa skillnad. Varför ska man i Norge fira examen innan man tagit den. Jag tänker på den norske russen, som snart börjar sitt firande. När firandet har pågått i flera veckor, ja då är det dags för examen. Märkligt. I Sverige har vi en dags firande, den sista dagen. Min kära brorsdotter (9år), som bor i Norge, har i alla fall sagt att hon hellre vill ta studentexamen i Sverige, för då får man ha en vacker vit klänning i stället för en blå, röd eller svart overall. Jag måste väl säga att jag är överens med henne, men jag är väl inte helt objektiv.

Här hör ni den svenska studentsången, framförd i förbindelse med en annan svensk tradition Valborgsmässofirande den 30 april

mandag 21. april 2008

Semester i sommar

Hit åker vi på semester i sommar.

Vi tar med oss cyklarna och tältet, eller så kanske vi får boka ett rum. Tänker att vi måste planera lite, detta är ju ett populärt resemål. Hoppas på fint väder. Min man har i många år drömt om en tur hit och i sommar är det dags att uppfylla den drömmen.

Lite musik från min tur idag

Här en av låtarna som jag hörde på idag under min promenad. Väldigt lätt att gå då, nästan så man dansar fram. Tur att ingen hör eller ser mig ibland. Och så fint att komma hem sen.

Något konstigt sker på min arbetsplats

Jag kommer till kontoret klockan 07.30 och går därifrån kl 15.45, och jag inte varit utanför dörren på hela dagen. Men det är så märkligt. Trots att jag arbetat en hel dag, så är högen med de saker jag ska göra större vid slutet av dagen än den var på morgonen. Vad är det som händer? Det är väldigt lätt då att känna sig otillsträcklig - att det hela tiden är något som borde göras. Så när jag kom hem idag kände hela jag att det var nödvändigt med en tur ut, här skulle tankar få möjlighet till att gå i andra banor. Tog på mig bra skor och så positiv musik i öronen. Det gav önskad effekt. Här kommer bilder från dagens promenad.




søndag 20. april 2008

Så var det kväll

" Gode venner er engler som løfter oss opp igjen når våre vinger har glemt hvordan det er å fly" Nils Bredesen

Att sluta kvällen i visshet om att jag har en familj och vänner som bryr sig om mig, som alltid är där. De som känner mig, och som är glad i mig för precis den jag är. Jag hoppas att vi alla använder oss av den tid vi har och de möjligheter vi har till att tala om för varandra hur mycket vi bryr oss om. Uppmuntran, som kanske bara är ett litet ord, en kram eller att du ger någon en hjälpande hand. Det kan också vara så enkelt som ett tack, ett leende till expediten i kassan eller en nick till chauffören som just stoppade så att du kunde gå över vägen. Ta vara på ögonblicken. Kanske du just nu skulle ta den där telefonen eller varför inte skriva det kortet som du hade tänkt att sända så länge. I ögonblicket har du en möjlighet att beröra andra människor och när du minst anar det möter du någon som berörer dig. Videon som ni kan se, har ni kanske sett många gånger förut, men vilket ögonblick, och när du minst hade väntat det.



Promenad i det vackra vädret

En tur på eftermiddagen i vårvärmen. Tänk att inte behöva ha jacka på sig. På promenaden passerar vi denna forsen. Mäktigt. När isen och snön börjar smälta på allvar i fjälltrakterna, då ska ni se och inte minst höra vilka vattenmängder som ska passera är.

Trädgården

Därefter blev det en tur för att köpa jord och blommor. Även om jag sagt att jag inte planterar blommor så gjorde jag ett försök idag. Så nu hoppas vi att det inte kommer massor av mer snö eller att det blir allt för kallt på natten igen. Optimist. Vi fick också planterat en krusbärsbuske, så får vi vänta och se om vi får några bär. Kanske jag kan göra en krusbärspaj eller varför inte kursbärskräm, gott. Som ni kan se har vi ett fågelbad i vår trädgården. Här kan man se vad en gammal parabolantenn kan användas till. Det kallas kreativitet och recirkulering.

Dagen idag - solen skiner

Dagen började så här. Med en kopp kaffe och en bra bok på terassen. Boken är otroligt fint skrivet. Briony 13 år "Prisen for å drømme seg bort var alltid dette tilbakevendingsøyeblikket, omstillingen til det som hadde vært og som nå virket en tanke verre. Dagdrømmen som hadde vært full av troverdige detaljer, var nå blitt til et anfall av dårskap konfrontert med virkelighetenes harde fakta."

lørdag 19. april 2008

Laxå

Här kommer en liten film, som visar mina hemtrakter. Jag bodde i Laxå från 1971 till 1988 + 1991. Blir lätt nostalgisk när jag ser bilder därifrån, bland annat min gamla skola. Det är märkligt att tänka sig att det är så många år sedan nu. Slutade högstadiet våren 1984, länge länge sen.

Solen skiner och det är vår

Helt otroligt härligt. Känner också du hur gott det är, solen värmer och framför oss ligger allt. Jag menar att detta är den allra bästa tiden på året. På promenaden idag såg jag tussilago överallt, barn som cyklar och folk som jobbar ute i sin trädgård. Allt och alla kommer fram.











Överraskningen

Igår trodde jag att jag skulle på en middag tillsammans med mina tre väninnor, men istället hade de ordnat med en överraskningsfest för mig. Det var 12-13 stycken av mina kollegor, som ville fira att jag blivit 40 år. Jag fick ett vackert smycke och samtidig fick jag en kvälls make-up av en väldigt duktig tjej. Det blev sedan mat och trevligt sällskap. Jag blev så glad, det var så hygglig och överraskande. Tänk att de hade klart att hålla detta hemligt för mig, jag som tror att jag egentligen vet om det mesta som ska ske. Bilden visar mig med färdig make-up . Detta är första gången jag överför bilder från min mobil till pc. Börjar verklingen bli imponerad av mina framsteg på detta området.

torsdag 17. april 2008

Dagens boktips



Dagens boktips, och samtidig ett tips till mig själv (det är så länge sedan jag läste böckerna) Vilhelm Mobergs böcker om Kristina och Karl-Oskar. Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. En historia om människor som bryter upp från det gamla landet, för att finna lyckan i det nya landet. Hoppet om något bättre. De lämnade det fattiga Sverige och hoppades på en framtid fylld av möjligheter. Precis som många människor idag lämnar sitt land, fattigdom och förtryck.

Låten är hämtad från musikalen "Kristina från Duvemåla", som bygger på böckerna av Vilhelm Moberg. Det är Björn Ulvaeus och Benny Andersson som står bakom denna vackra musikal.

14-16 april

Som jag tidigare har skrivet har jag nyss kommit hem efter 3 givande dagar i Trondheim. Eftersom flyget gick redan klockan 08.00 på morgonen den 14 april, övernattade vi på hotell på Gardemoen natt till måndagen. (någon hade kanske sagt att detta var dålig planering, och varför åkte vi inte upp kvällen före ...??) Hotellet på Gardemoen var helt okej. Allt gick fint, förutom att vi öppnade en dörr som vi inte skulle ha öppnat. (varför då tänker ni säkert...) Efter en god frukost tog vi shuttelbussen till flygplatsen. Flyget gick när det skulle, och väskorna kom fram.

Konferansen började klockan 10.00. Första dagen var hektiskt, massor av program. I pauserna var det lite humoristisk inslag, men på danska. Jag, som svensk, hade stora svårigheter med att förstå allt. På kvällen var det mingel middag. Det betyder att du ska gå och äta plockmat, samtidig som du kommunicerar trevligt med nya människor. Det var också en form av tvångsmingling - någon tog ett bestämt tag i min arm för att leda mig till en ny grupp. Kvällen var lyckad. Träffade en tidigare kollega, som jag inte sett på 7 år och mötte också två svenskar som nu bodde/jobbade i Norge.

Dag nummer 2 var också innehållsrik, och på kvällen var det festmiddag. Också nu var det dansk underhållning, och jag tror att jag måste öva upp min danska. (Är ju egentligen åttondels dansk, min oldemor var danska - men det har inte hjälpt på språkförståelsen)

Sista dagen - nu började huvudet känna att det hade varit mycket in-put. Totalt sätt har jag varit väldig nöjd. På linken som är bifogad kan du se programmet, och se vad som höll mig sysselsatt i 3 dagar.

mm.event123.no/shdir/framtidsverksted/programny.cfm

onsdag 16. april 2008

Hemma igen

Det har varit 3 intensiva dagar, massor av förläsningar och inte mycket tid till att se sig omkring. Vädret var flott, och hotellet fint. Men nu är det skönt att vara hemma. Är det inte så det heter borta bra men hemma bäst.

søndag 13. april 2008

Snart på väg


Har nu packat väskan, och nu bär det iväg till Trondheim. Ska på en konferans/seminar i 3 dagar. Tema "Framtidsverksted for kvalitet i sosiale tjenester". Efter att jag blev färdig med min utbildning i 1993 har jag varit på ett antall konferanser/kurser med blandat innehåll. Ibland har jag väl kommit tillbaka och upplevt att jag inte lärt mig något nytt. Men kanske det också handlar om min egen inställning. För att lära och uppleva, måste du också vara med. Du kan inte bara sitta så där lagom laidback, och tro att det bara kommer av sig själv. Att lära sig, handlar också om aktiv deltagelse. Så nu åker jag iväg på 3 dagars konferans, och jag ska göra allt som jag kan för att detta ska bli bra dagar. Har ju också sådan tur, att jag får med mig trevligt sällskap, min vän och kollega Tone.

Bilden är hämtat från http://www.trondheim.com

Kanske en resa igen

"The journey of a thousand miles begins with one step" Lao Tzu (570-490 b.c)

Jag älskar att resa, redan att komma ned till tågstationen eller stå på flygplatsen fyller mig med spänning och förväntan. Resan behöver inte vara lång, eller gå till någon väldig exotisk plats, men bara att se någon nytt. Jag tycker att en tågresa till Stockholm också är innehållsrik, samtidig som en tågresa genom Europa naturligtvis bjuder på ännu flera upplevelser. När jag var strax över 20 år var jag på Interrail, och jag sitter här nu och undrar varför jag inte har gjort det flera gånger. Vet att detta med Interrail i en period har varit lite dött, men tror nu att det på nytt är lite enklare och inte så många begränsningar. Tågresor är också väldigt miljövännligt och det är något att tänka på. Tyvärr så är det så mycket enklare att boka flygresor framför tågresor, men vi hoppas det blir bättre. Packa din väska, sätt dig på tåget, se ut genom fönstret och du är på väg.

Gå in på:http://www.interrailnet.com/

Jag lägger till den här videon. (tror jag är en obotlig romantiker) Ett möte på en resa.




"Javisst gör det ont" av Karin Boye

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra -
svårt att vilja stanna
och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
som skapar världen.

lørdag 12. april 2008

Ny bil?

Så många fina bilar det finns, men jag trivs väldigt bra med min lilla micra. Smidig, billig och det känns som om jag har full kontroll. Jag är inte så lång, kanske man rent av skulle kunna säga att jag är kort, så många bilar passar mig inte alls. Tänker att jag skulle ha en liten kudde att sitta på. (men där går kanske en gräns) Hittade vi någon bil då? Jo då, men det är bra att det inte är jag som bestämmer helt och fullt. Att vara så impulsiv som jag är, kanske inte är den bästa egenskapen vid bilköp. Så vi tittade, och så är det nu tid för fundering. (modell, pris, km-stand, sälja gammal bil etc etc)

En av bilarna vi såg på var en cab, men hur många dagar om året har man användning för en sådan bil här i Norden? Det tilltalar mig ändå, kommer att tänka på en låt. Lyssna. En biltur genom Paris i en öppen bil med den varma vinden som blåser genom håret - en dröm eller ett tecken på en mild form av 40 års kris. (men jag hade väl aldrig vågat köra bil i Paris, jag som tycker att det är jobbigt att köra bil i vilken storstad som helst, så detta är nog en av de drömmarna som passar bäst som just en dröm) Men det finns många andra drömmar som är till för att förverkligas. Cykelturer är också fint.

Vänner

Tone, tack för att du alltid alltid är där.
Else, tack för din omsorg och värme.
Torunn, tack för att du får mig till att tänka.

Vi 4 hade en härlig tur till Budapest i december. Här fick vi både god mat, härlig by-tur, spa-behandling och pricken över i var det fantastiska sällskapet.

Och här kommer lite passande musik.

Dags att vakna

God morgon!


Här vaknade vi till ett april väder, regn och snö. Men inte så mycket snö som det var på hytta under påskhelgen. Se bilden. Idag blir det en lugn lördag. Det är skönt att inte ha så många planer, eftersom veckodagarna annars ofta är styrda av kalendern. När lunchen måste ätas samtidigt som du jobbar, kan inte tro att det kan vara bra för kropp och själ. På min arbetsplats har vi betald lunchpause, så det betyder att vi måste vara kvar på arbetsplatsen under lunchen. I Sverige hade vi lunch i en timma, men då var den naturligtvis inte betald. Kan ibland längtan efter det, det var riktigt skönt att kunna gå från arbetsplatsen någon timma mitt på dagen, kanske ta lunchen utomhus under en varm sommardag.

fredag 11. april 2008

Du tronar på minnen från fornstora dagar

Okej, helt ärligt, jag är inte någon stor fantast av fotboll, men jag minns sommaren 1994. Det var varmt, spännande och inte en chans att jag kunde sitta stilla i soffan. Sista straffen, vi är säkert många som minns den. (det gäller att samla på de goda minnena) I sommar är det fotbolls EM, undrar om det svenska laget också den här gången kan fånga mitt interesse eller...

Skratt och Tårar

Jag tycker att det är så skönt att det är lov att visa vad man känner. Jag fick de här orden i ett tal när jag slutade på en arbetsplats. "Tack Marie, för alla tårar och skratt som du bjudit på, som visar att du är en levande människa" Precis så är det, livets motgång och medgång gör oss till den vi är.

Att vara snäll

"Ömhet och snällhet är inte ett tecken på svaghet och förtvivlan, men uttryck för styrka och beslutsamhet" Kahlil Gibran

Det tycker jag är så flott, att vara snäll är faktiskt något bra något som visar styrka. Stefan Einhorn säger i sin bok "konsten att vara snäll", att om vi strävar efter att vara snälla mot andra, så kan vi inte unngå att samtidigt göra något gott för oss själva. Snällhet är viljan till att göra något gott omsatt till handling. Det kräver klokskap och ibland integritet och mod, skriver Stefan Einhorn.

"Folk kommer att glömma vad du sa, folk kommer att glömma vad du gjorde, med de kommer aldrig att glömma hur du fick dem att känna sig" Bonnie Jean Wasmund

torsdag 10. april 2008

Livet



.............är härligt, bara så ni inte tror något annat. Snart kommer sommaren. Bara se och njut. Kvällen vid vattnet, lugnet, dofterna, värmen....... visst är det gott att leva.

Kvällsmusik

Ännu en av mina favoritlåtar. Denna har några år på nacken. Den beskriver Sverige, lite vemodig och inte bara en vacker bild.

Simma lugnt

Två dagar i veckan simmar jag, 1000 meter ska det vara varje gång. En helt otroligt bra form av motion och samtidig ett gott sätt att koppla av. Har alltid varit en periodare när det gäller motion, det har varit allt eller inget. Hoppas nu att jag funnit en form som jag kan hålla fast vid. Jag brukar ibland säga om mig själv, det är som om jag bara har en på och av knapp, och liksom inte någon form av gradering. Har jag bestämt mig, så gäller det fullt ut. Eller så blir det ingenting.

onsdag 9. april 2008

Känner jag dig? eller?

Utklippet hämtat från http://www.tjuvlyssnat.se/

"Att byta ett ord eller två, gjorde det lätt att gå…"

Busshållplats, Linköping

Två lite äldre damer står och väntar på bussen. Ingen av dem säger något på flera minuter.
Dam 1 (utbrister plötsligt): Nej men hej! Jag kände inte igen dig!
Dam 2 (något chockad): Jaha… jag känner nog inte igen dig…
Dam 1: Nehej nej. Men hur är det med dig då?
Dam 2 (fortfarande ställd): Jo, tack bra.
Dam 1: Nej, men jag kanske inte känner dig då. Ha det så bra!
Dam 1 går på bussen som just stannat på hållplatsen.

Publicerat den 28 mars, 2008 kl. 13:12

Det goda livet - drömmar


Vad är det goda livet? Har noterat att svaret på en stressad vardag är att köpa sig ett hus med tillhörande vingård. Huset ska gärna ligga i Toscana eller Provence. Här ska du bo i någon form av storfamilj, lunchen ska serveras utomhus under ett stort träd. På bordet ska det finnas nybakat bröd, solvarma tomater och då naturligtvis också egenhändig producerat vin.

Kanske inte du tycker att detta är svaret, men jag har upptäckt att många amerikanska filmskapare tror detta. Filmer som bland annat "Under the Tuscan Sun" med Diane Lane, "French Kiss" med Meg Ryan och Kevin Kline eller filmen "A good year" med Russel Crowe. Alla finner till slut sin ro i det stora huset i den vackra omgivelsen.

Eller om du inte vill flytta till Toscana eller Provence varför inte göra som i boken "Min engelska vingård" av Gay Biddlecombe. Läs den, väldigt bra.

Min dröm är det lilla vita huset i den grekiska ö-världen. Ett hus med en liten trädgård, och gärna lite tomater (för att inte tala om feta-ost, oliver, tzatziki etc) Men också förmiddagar på ett café i hamnen med en is-kaffe eller varför inte ett glas Retsina. Sitta där i lugn och ro, stilla och bara njuta. Ta dagen som den kommer............inte stressa...............

Jag tror att drömmar är viktiga och alla drömmar ska inte uppfyllas. Några drömmar, passar precis bäst som just en dröm.

Eller varför inte en dans. Kasta av dig jackan och skorna, känn hur det spritter i kroppen av glädje.

tirsdag 8. april 2008

Om mig

Ett exempel på trevligt sällskap
Jag kan inte sticka, virka, och bara du nämner ordet symaskin för mig så kryper det i kroppen. Inte planterar jag blommor heller eller bakar massor av chokladkakor. Men jag tror att jag kan vara ett ganska trevligt sällskap. Intresserar mig för det mesta: resor, politik, böcker, historia, människor......ja i princip nästan allt. Det finns alltid en fråga till som kan ställas, och något att reflektera över. Kanske mina tankar ibland flyger lite väl fort och inte minst....jag pratar mycket. Har väl fått höra både en och två gånger....Kan du inte vara tyst en liten stund... Måste kanske skärpa mig här. Men i det stora hela, så tror jag alltså att jag är ganska trevligt sällskap. Det är viktig att finna sina starka sidor, och jag hoppas detta nu inte missuppfattas...menar inte att skryta.

Förresten...detta var inte riktigt hela sanningen........jag är väldigt bra på att göra goda pajer också.

Min mormor

Fick för någon dag sedan en cd med massor av ljudinspelningar från olika släktträffar. Bland annat en inspelning från min mormors 70 års dag från 1979. Helt fantastiskt att höra hennes röst igen, väldig specielt. Man blir påmind om så mycket. Det kom några tårar på kinden, och visst hade det varit gott, om så bara för en en kort stund, att ha henne här igen. Min mormor hade en fantasisk förmåga att berätta om sina upplevelser, från barn- och ungdomsår. Detta är minnen som jag kan bära med mig och som också ger mig perspektiv på livet. Hoppas att något av hennes förmåga att glädja sig över de små sakerna också finns i mig.

mandag 7. april 2008

Stockholm

För en vecka sedan var jag på besök i den vackra svenska huvudstaden. Har ni inte varit där, så kan jag varmt rekommendera en tur dit i sommar.Viktigt att ta med sig bra skor, och upptäcka Stockholm till fots. På tal om Stockholm, så har Peter Jöback spelat in en väldigt vacker sång. En sång fylld med kontraster, smärta och lycka, precis som livet. Lyssna och njut.

Måndag - ny vecka

Så var det ny vecka, och den startade bra. Det var mycket att göra på jobbet, men samtidigt så är dagen fylld av mycket spännade och väldigt härliga kollegor. Till tider kanske mitt arbete tar mycket av min energi , men jag kan inte låta bli att engagera mig. Det är väl egentligen inget fel , men livet består ju av så mycket annat också. Det gäller att ta vara på de små goda stunderna. Bli glad över att det är ljust mycket längre på kvällen, och att våren/sommaren ligger framför oss. Se att krokusen blommar i trädgården och att snön som föll i går faktiskt redan är borta. (ja, nästan i varje fall)

søndag 6. april 2008

Här är en musikfavorit till

Tycker att denna tjejen har en fantastisk röst, lite speciell.

En annan favorit till min man


Bilen har nu stått i garaget hela vintern, men så snart värmen kommer, blir det en tur. För två sommrar sedan åkte vi bland annat till Bergen. Gick väldigt bra, men jag kör inte, tycker att det är helt okej att bara sitta bredvid.

Efter en lång promenad


Har idag gått en lång promenad tillsammans med en väldig god väninna, Tone. Tror vi gick en tur på 8-9 kilometer, i regnväder. Härligt, men lite kallt blev det slut, viktigt med bra kläder. Det riktigt fina med att vara ute i sådant väder är ju också att komma in. Men jag måste väl erkänna att jag föredrar sommar och sol. För några veckor sedan var jag och min man på tur till Lanzarote och det var helt perfekt med en liten försmak av sommaren. Har aldrig tidigare varit på tur till värmen på vintern. För det mesta har det varit resor till Grekland på våren/sommaren. Grekland är mitt favoritresemål. Har egentligen aldrig varit besviken. Kan rekommendera Paros eller Parga.

En god paj

Min svägerska ville gärna ha receptet på en god köttfärspaj, och det kanske ni andra också vill.
4 personer: (från PAJER för alla tillfällen - en Allerbok från Illustris)
Pajdeg: pajform 27 cm i diameter.
3 dl vetemjöl
125g margarin
2-3 tsk vatten
Fyllning
500 g nötfärs
1 stor finhackad gul lök
1 burk konserverade skivade champinjoner (200g)
smör till stekning
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk dragon (har jag aldrig använt)
1 ms kinesisk soja
2 hackade fasta tomater
100g mjuk vitlöksost
Sufflétak
1 burk crème fraiche (2 dl)
2 msk svensk senap
3 äggvitor
Gör så här
Förgrädda pajdegen i 200 grader i 10 minuter.
Bryn köttfärs, lök och blanda in resten av ingredienserna. Bred ut färsröran i pajskalet.
Blanda créme fraiche och senap.Vispa äggvitorna hårda och blanda ned
i créme fraicheblandningen. Bred sufflésmeten över fyllningen. Grädda i ugn
200 grader i ca 30 min.

Grattis!

Måste också passa på att gratulera min pappa, 65 år idag. Hurra! Hurra! Eftersom jag har valt att flytta till Norge, så kan jag inte komma på besök idag, men vi får fira dagen när vi kommer på besök i maj.

Söndagsmorgon

Ibland får jag en tanke i huvudet, som sedan är svår att släppa. Tyvärr är inte tanken alltid positiv, och jag har en tendens att oroa mig för mycket. Jag kan oroa mig för något jag gjort, inte gjort eller skulle har gjort. Det blir lätt en ond cirkel. Så kanske jag nu ska få mig en promenad i söndagsregnet, och komma på bättre tankar.

Musikfavorit

lørdag 5. april 2008

En annan Marie som också är 40

Denna artikeln fick jag av min bror när jag fyllde 40, väldigt träffande.

Något nytt

Har precis fått en snabbkurs i att upprätta en blogg av min kära bror, som kan det här lite bättre än mig. Vi får hoppas att detta inte blir det enda innlägget. Hörde precis (av min bror) att det ibland är så, med nybörjare i bloggvärlden.

Bilden får symbolisera början. (till information, bilden är från vår semester i Turkiet förra sommaren.)

I dag har jag firat min 40 års dag, igen. Jag som sa att jag egentligen inte skulle fira så mycket, har istället blivit uppvaktad x antal gånger.(så när jag blir 50 år ska jag ha ett stort kalas) Idag bestod gratulanterna av min bror, svägerska och mina två söta syskonbarn(tantebarn på norska) Aktiviteterna har, till både min och mina syskonsbarns glädje, varit singstar.